Frivillige istandsætter Det Røde Klubhus

(Artikel fra Boligforeningen AABs beboerblad, oktober 2012)

Foreningen bag klubhusets bevarelse håber på indvielse engang til foråret, hvorefter det bl.a. skal tjene som samlingssted for hjemløse foreninger.

Af Jens Utoft, Profi Kommunikation

Der rejste sig nærmest et ramaskrig, da Skive Kommune for nogle år siden efter ombygningen af Skive Stadion offentliggjorde planer om at nedrive SIKs gamle klubhus fra 1908, fordi det efter kom- munens opfattelse var i for dårlig stand til at blive renoveret.

Fhv. elektromekaniker Poul Erik Opstrup fra Granvænget i Skive var en af dem, der reagerede mod planerne med et læserbrev i Skive Folkeblad.

Han har selv brugt huset, da han som dreng spillede fobold og han fik hurtigt opbakning fra andre.

En af dem var ejendomsmægler Jørgen Skøtt. Han fik lavet indkaldelse til stiftelse af en forening, der skulle arbejde for at bevare det gamle klubhus ved at skaffe finansiering til en flytning og istandsættelse af huset.

Det var - og er fortsat - en omfattende opgave. Budgettet lyder på 1,2 mio. kroner, hvoraf en del i form af materiale-sponsorater.

Dertil kommer masser af arbejdstimer fra frivillige og fra elever på Skive Tekniske Skole. De har lavet de nye træbeklædning, der er fremstillet så det fremstår som det oprindelige. Det har krævet fremstilling af specialværktøj.

Støtte fra sponsorer

Aftalen med Skive Kommune kom forholdsvis hurtigt på plads. Foreningen fik overdraget huset og det beløb, som kommunen skulle have brugt på at rive huset ned.

Derudover er de største sponsorer Real Dania Fonden, Tuborg Fonden og den Lokale Aktions Gruppe (LAG), som finansieres af EU-midler.

Også en række lokale virksomheder med entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen A/S i spidsen støtter projektet med penge og materialer.

Kaj Ove Madsen stod for at få flyttet det gamle klubhus fra station-området til et areal mellem Engvej og Dyrskuepladsen, inklusive leje af en stor mobilkran. Det var et ret imponerende syn.

Stor indsats fra frivillige

Siden har en gruppe af frivillige kastet sig over opgaven med at restaurere det gamle hus fra ende til anden.

Deres indsats koordineres af Poul Erik Opstrup, der også er kasserer i foreningen bag projektet.

Foreningen tæller nu 62 medlemmer, som hver betaler 100 kr. om året i kontingent. Ældste medlem er 90 år.

Blandt de aktive frivillige fremhæver Poul Erik Opstrup de tidligere tømrermestre Mogens Sørensen, Gunnar Christensen og Jørgen Pedersen.

Murerarbejdet, der bl.a. omfatter to nye toiletter, udføres af Per Hald og Skives tidligere politiinspektør Thøger Berg Nielsen, der oprindeligt er uddannet murer.

Desuden tæller holdet af frivillige Per Harrits fra Højslev, Leif Nielsen fra Hjem- meværnet og Svend Erik Nielsen fra Skive Tennisklub.

Når de når så vidt, har medlemmer af Skive Atletik og Motionsklubs +60 klub lovet at gå i gang med malerpenslerne.

Meget af træværket var råddent og skal udskiftes. Udvendigt beklædes huset med såkaldte blokhusbrædder, der som hidtil males røde.

Også den indvendige træbeklædning bliver som hidtil og males hvidt.

Det samme gælder vinduer, der endnu mangler at blive lavet og isat.

Udvendigt føres huset tilbage til sit udseende efter ombygningen i 1919 med udvendig altan.

”Før sommerferien gik vi her hver dag fra 8 til 16.30, men vi har holdt en god lang sommerferie”, erkender Poul Erik

Opstrup. Han forventer at restaurerin- gen vil være færdig og huset dermed klar til indvielse og brug engang til foråret.

Skal bruges af foreninger

Ideen er, at det gamle klubhus fremover skal kunne bruges til bl.a. udstillinger og til arrangementer i foreninger, der ellers er hjemløse.

Huset rummer ca. 50 kvm. på hver etage. Nedenunder er der et mindre mødelokale, plus toiletter, bad og depo- trum.

Ovenpå er der et stort mødelokale, mens det gamle bestyrelseslokale bliver indrettet med køkkenfaciliteter.

Derfor vil huset også blive forsynet med it-udstyr, herunder bredbåndsfor- bindelse, ligesom der formetlig bliver etableret videoovervågning.

 

 

mobilkran
En stor flyttekran løftede det ca. 25 topns tunge gamle klubhus op på en blokvogn inden det kunne flyttes til sin nye placering mellem Engvej og Dyrskuepladsen. (Foto: Jens Utoft)
Engvej måtte afspærres og tages i brug i sin fulde bredde, da det gamle klubhus skulle transporteres fra stadion til sin nye plads. (Foto: Jens Utoft)
Det gamle klubhus løftes på plads på sit nye fundament på hjørnet af Engvej og Havnevej ved Dyrskuepladsen, hvor det siden er blevet restaureret. (Foto: Jens Utoft)
Poul Erik Opstrup, Granvænget, Foreningen Det Røde Klubhus og teamleder for de mange frivillige, der arbejder på restaurering af huset. Her viser han et af de gamle smedejernsbeslag, der er blevet restaureret. (Foto: Jens Utoft)
Thøger Berg Nielsen er en af de mange frivillige. Her er han i gang med at fuge fliser i et af de to toiletter i stueetagen. (Foto: Jens Utoft)
Det Røde Klubhus | CVR: 32485847 | Havnevej 16, 7800 Skive - Danmark | info@drk-skive.dk